2021 metų naujienų archyvas

Pavasaris sumažino šilumos mokesčius

2017 04 12

Gyventojų  šilumos sąskaitas mažins ne tik šiltesnis oras, bet ir žemesnė šilumos kaina nei pernai kovą.

Panevėžyje vidutinė oro temperatūra sudarė 3,3 laipsnius šilumos, pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo vėsiau, vidutinė oro temperatūra siekė 1,8 laipsnio šilumos. Šį kovą AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina gyventojams  buvo 5,88 ct/kWh, prieš metus – 6,06 ct/kWh su PVM.
 
Kiek gyventojams teks mokėti už būsto šildymą, pirmiausia, priklausys nuo suvarto šilumos kiekio, kuriam įtakos turėjo ne tik lauko oro temperatūra, bet ir daugiabučių bei jų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklė, jų priežiūra ir eksploatavimas. Būtent administratoriai ir prižiūrėtojai, kuriems gyventojai kas mėnesį moka atskirą mokestį, yra atsakingi už šilumos taupymą namo viduje, tolygų visų pastato patalpų šildymą ir karšto vandens tiekimą.
 
Šilumos tiekėjas atsakingas už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. AB „Panevėžio energija“ gyventojams teikia sąskaitas už šilumą, apskaitytą įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką.
 
AB „Panevėžio energija“ duomenimis 2017 m. kovo mėnesį daugiabučiuose namuose buvo suvartota vidutiniškai 8,5 proc. mažiau šilumos nei praėjusių metų kovą. Būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 10,94 kWh šilumos ir mokestis už patalpų šildymą vidutiniškai sudaro 0,64 Eur/m2. 50 kv. metrų buto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuoja 32 Eur. Praėjusių metų kovą gyventojai už tokio pat ploto šildymą mokėjo apie 37 Eur.
 
Sąskaitos už šilumą bus mažiausios naujų ar renovuotų namų gyventojams. Būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 7,21 kWh šilumos ir mokestis renovuotuose namuose už šildymą vidutiniškai sudaro 0,42 Eur/m2. 50 kv. metų buto šildymas šiuose namuose kainuos apie 21 eurą, pernai mokėta - 24 eurų.
 
Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuos 0,67 Eur/m2. Tokių namų gyventojai už 50 kv. metų buto šildymą vidutiniškai mokės 34 Eur. Didesnių sąskaitų sulauks daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai. Nerenovuotuose namuose, kurių butuose kvadratinio metro ploto šildymui  suvartota apie 13,09 kWh, gyventojai vidutiniškai mokės 0,77 Eur/m2 ir mėnesio mokestis už 50  kv. metų buto šildymą vidutiniškai sudarys 39 Eur.
 
Informacija vartotojams
Atsinaujinusioje Bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt /Gyventojams/ Šilumos suvartojimas daugiabučiuose namuose/ Namo informacija/ galima sužinoti, kiek kiekvieną mėnesį gyvenamieji namai suvartojo šilumos vienam kvadratiniam metrui šildyti ir kiek tenka mokėti už  buto kvadratinį metrą.
 

 

Daiva Paulauskienė

AB „Panevėžio energija“

Atstovė spaudai

 



Atnaujinta 2017-11-09 13:36:30