2021 metų naujienų archyvas

Šaltesnė nei pernai žiema šiemet atsispindi ir sąskaitose už šildymą

2017 05 10
Pasibaigus balandžio mėnesiui, per septynis šildymo sezono mėnesius, panevėžiečiai už 60 kvadratinių metrų dydžio buto šildymą bus sumokėję vidutiniškai apie 290 eurų. Tai yra 6,2 proc. daugiau nei prieš metus, kuomet sąskaitų už patalpų šildymą per septynis mėnesius suma siekė apie 273 eurų.
 
AB „Panevėžio energija“ vidutinė šilumos kaina per metus sumažėjo vidutiniškai 6,5 procento. Rekonstruotos Rokiškio, Zarasų, Panevėžio miestų katilinės, pastatant naujus biokuru kūrenamus katilus, leido atpiginti šilumą, tačiau vartotojų suvartotas šilumos kiekis būsto šildymui, palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, padidėjo vidutiniškai 12 procentų.
 
Sunaudotas šilumos kiekis priklausė nuo kiekvieno namo gyventojų poreikių, namo statybinių konstrukcijų ir inžinerinių sistemų būklės bei namo šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojų darbo.
 
Suvartojamos šilumos kiekiui poveikį darė šaltesnis šildymo sezonas nei praėjęs. Šį sezoną Panevėžyje vidutinė oro temperatūra sudarė apie 1,4 laipsnio šilumos, praėjęs sezonas buvo šiltesnis – apie 2 laipsnius šilumos. Kaip ir praėjusią žiemą, taip ir šio sezono šalčiausias mėnuo buvo sausis. Šių metų sausį vidutinė oro temperatūra Panevėžyje buvo 3,1 laipsnio šalčio ir gyventojai už 1 kv. metro būsto šildymą vidutiniškai mokėjo 0,97 euro. 
 
Jei palygintume šildymo sezono trukmę pagal dienų skaičių, tai jis buvo panašus, nes tiek praėjęs, tiek šis šildymo sezonas buvo pradėtas beveik tuo pačiu metu – spalio 6-8 dienomis. Vis dėl to šis šildymo laikotarpis bus vienas iš ilgesnių per pastaruosius metus, nes oficialiai šildymo sezonas dar tęsiasi ir gegužės mėnesį. Gyventojai už suvartotą šilumą gegužę, mokės birželio mėnesį.
 
Priklausomai nuo namų būklės, panevėžiečių mokesčius už šildymą galima skirstyti pagal namų tipus. Per visą šildymo laikotarpį iki gegužės mėnesio, kai karštas vanduo buvo ruošiamas namo individualiame šilumokaityje, t.y. kai name yra įrengtas automatizuotas šilumos punktas, 60 kv. metrų ploto buto šildymas vidutiniškai kainuos 305 eurus. Kituose daugiabučiuose namuose, kuriuose šiluma tiekiama atvira sistema, t.y. kai name nėra automatizuoto šilumos punkto, gyventojai už 60 kv. metrų šildymą per sezoną vidutiniškai sumokės 336 eurų. Mažiausių sumų sąskaitų tiek šį, tiek praėjusį šildymo sezoną sulaukė renovuotų namų gyventojai. Per septynis šio šildymo sezono  mėnesius renovuotų namų gyventojai už 60 kv. metrų būsto šildymą sumokės vidutiniškai 193 eurus.
 
Už  būsto šildymą 2017 m. balandžio mėnesį visiems Panevėžio gyventojams sąskaitos vidutiniškai bus mažesnės 27 procentais nei kovą, tačiau didesnės nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. 2016 m. balandį už šildymą gyventojai vidutiniškai mokėjo 10 eurų, o šių metų balandį mokės vidutiniškai 28 eurus.
 
Koks bus kitas šildymo sezonas? Jei nuo šių metų birželio mėnesio bus panaikinta PVM lengvata šildymui, vietoje 9 proc. gyventojams bus taikomas visas PVM, ši aplinkybė prisidės prie šilumos kainos augimo. Panaikinus PVM lengvatą, gyventojams padidės išlaidos ne tik patalpų šildymui, bet ir karštam vandeniui bei cirkuliacijai („gyvatukams“). AB „Panevėžio energija“ pridėtinės vertės mokestį, kurį priskaičiuoja parduodama šilumą ir karštą vandenį, privalo sumokėti į valstybės biudžetą nepriklausomai nuo to, ar vartotojai sumoka, ar ne, ir papildomų pajamų, pelno neuždirba.
 


Atnaujinta 2017-05-11 15:08:22