2021 metų naujienų archyvas

Šildymo sezono pirmosios sąskaitos

2017 11 21
Panevėžio daugiabučių namų gyventojai už būsto šildymą spalio mėnesį vidutiniškai mokės 13 proc. mažiau nei 2016-ųjų spalį.
 
Spalio pradžioje atvėsę orai paskubino paskelbti šildymo sezoną pradžią anksčiau nei pernai. Panevėžyje gyvenamieji namai pradėti šildyti spalio 4–5 d., pernai – spalio 6 ir 7 d. Šių metų spalis buvo šiltesnis, vidutinė mėnesio lauko oro temperatūra sudarė 6,8 laipsnio šilumos, o praėjusių metų spalį – 4,3 laipsnio šilumos. AB „Panevėžio energija“ spalio mėnesį tiekiamos šilumos kaina 5,60 ct/kWh su PVM gyventojams buvo 1,2 proc. mažesnė nei prieš metus. Taigi, mokesčiai už šildymą priklausė nuo suvartoto šilumos kiekio daugiabučiuose namuose, kuriam įtakos turėjo oro temperatūra, šildymo dienų skaičius, butų savininkų noras gyventi šilčiau  bei kiekvieno namo šilumos ūkio priežiūra.
 
Kiekvieną mėnesį mokesčiai už šilumą suskaičiuojami suvartotą šilumos kiekį (kWh) padauginus iš šilumos kainos (ct/kWh). Šilumos kaina visiems gyventojams yra vienoda, o mokėjimų skirtumus už šildymą atskiruose pastatuose lemia skirtingas šilumos suvartojimas juose.
 
AB „Panevėžio energija“ duomenimis 2017 m. spalio mėnesį visuose daugiabučiuose namuose buvo suvartota vidutiniškai 11 proc. mažiau šilumos patalpų šildymui nei praėjusių metų spalį. Būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 7,1 kWh šilumos ir mokestis už patalpų šildymą vidutiniškai sudaro 0,39 Eur/m2. 50 kv. metrų buto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuoja 20 Eur. Praėjusių metų spalį gyventojai už tokio pat ploto šildymą mokėjo apie 23 Eur.
 
Spalio mėnesio sąskaitos už šilumą bus mažiausios naujų ar renovuotų namų gyventojams. Būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 4,7 kWh šilumos ir mokestis renovuotuose namuose už šildymą vidutiniškai sudaro 0,26 Eur/m2. 50 kv. metrų buto šildymas šiuose namuose kainuos apie 13 Eur, pernai mokėta – 14,50 Eur. Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuos 0,41 Eur/m2. Tokių namų gyventojai už 50 kv. metrų buto šildymą vidutiniškai mokės 20,50 Eur. Didesnių sąskaitų sulauks daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai. Nerenovuotuose namuose, kurių butuose kvadratinio metro ploto šildymui  vidutiniškai suvartota apie 8,5 kWh, gyventojai vidutiniškai mokės 0,48 Eur/m2 ir mėnesio mokestis už 50 kv. metų buto šildymą vidutiniškai sudarys 24 Eur.
 
Šilumos tiekėjas atsakingas už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. AB „Panevėžio energija“ gyventojams teikia sąskaitas už šilumą, apskaitytą įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (Komisija) nustatytą metodiką. Nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojo Komisijos patvirtinti nauji šilumos paskirstymo metodai. Gyventojams sąskaitos už šių metų spalio mėnesį jau suformuotos pagal naujus metodus, kuriuose yra esminių pasikeitimų dėl šilumos paskirstymo karšto vandens cirkuliacijai („gyvatukams“) ir nepaskirstyto karšto vandens šilumos. Nuo šildymo sezono pradžios sąnaudos karšto vandens cirkuliacijai paskaičiuotos pagal ne šildymo sezono metu trijų mėnesių kiekvieno pastato šilumos galios vidurkį, todėl jos kiekvienam namui bus skirtingos. Praėjusį šildymo sezoną už cirkuliacinę šilumą buvo mokamas pastovus mokestis. Tačiau dar kartą norime akcentuoti, kad papildomų mokesčių nėra, tiesiog visa suvartota šiluma name paskirstoma kita tvarka.
 
Informacija vartotojams
 
Bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt /Gyventojams/ Šilumos suvartojimas daugiabučiuose namuose/ Namo informacija/ galima sužinoti, kiek kiekvieną mėnesį gyvenamieji namai suvartojo šilumos vienam kvadratiniam metrui šildyti ir kiek tenka mokėti už  buto kvadratinį metrą.
 
Bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt, prisijungus prie Klientų savitarnos portalo, gyventojai gali peržiūrėti jiems pateiktas buto sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas palyginti su praėjusių mėnesių sąskaitomis.


Atnaujinta 2017-11-21 15:46:53