2021 metų naujienų archyvas

Už būsto šildymą mokėsime tiek pat kaip ir prieš metus

2018 01 16

Sąskaitų dydį už būsto šildymą lėmė šilumos suvartojimas, kuris priklausė nuo daugiabučio namo būklės bei jo priežiūros, eksploatavimo. Nei praėjusių metų gruodžio mėnesio lauko oro temperatūra, nei šilumos kaina staigmenų šilumos vartotojams nepateikė. Praėjusių metų gruodžio mėnesį Panevėžyje vidutinė lauko oro temperatūra siekė 1,1 laipsnio šilumos, o 2016 metų – 0,8 laipsnio šilumos. 2017 m. gruodį AB „Panevėžio energija“ tiekiama šiluma kainavo 5,70 ct/kWh su PVM , o 2016 metų  gruodį – 5,65 ct/kWh su PVM.

AB „Panevėžio energija“ duomenimis 2017 m. gruodžio mėnesį Panevėžyje būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 14 kWh šilumos ir mokestis už patalpų šildymą vidutiniškai sudaro 0,80 Eur/m2. 50 kvadratinių metrų ploto būsto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuoja 40 Eur. Tiek pat mokėta ir 2016 metų gruodį.
 
Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai pakeitus ir nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojus naujiems šilumos paskirstymo metodams, dalis daugiabučiame name sunaudotos šilumos šildymo sezono metu nebepriskiriama patalpų šildymui, o sąskaitose vartotojams pateikiama atskira eilute, pavadinimu „Nepaskirstyto karšto vandens šiluma“.  
 
Mažiausiai šilumos suvartojo naujos statybos ir renovuoti (apšiltinti) namai. Vieno kvadratinio metro šildymui šiuose namuose vidutiniškai suvartota 9,9 kWh šilumos ir mokestis renovuotuose namuose už šildymą vidutiniškai sudaro 0,57 Eur/m2. 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymas šiuose namuose vidutiniškai kainuoja 29 Eur, 2016 m. gruodį – 27 Eur.
 
Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuoja 0,85 Eur/m2. Tokių namų gyventojai už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą 2017 m. gruodžio mėn. vidutiniškai sumokės 43 Eur. Šiek tiek didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių amų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai, kurių butuose kvadratinio metro ploto šildymui vidutiniškai suvartota apie 15,3 kWh ir vidutiniškai mokės 0,87 Eur/m2, o mėnesio mokestis už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudarys 44 Eur. 2016 m. gruodį tokiuose namuose už 50 kv. metrų ploto šildymą mokėta apie 45 Eur.
 
Informacija vartotojams
Bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt / Gyventojams/ Šilumos suvartojimas daugiabučiuose namuose/ Namo informacija / galima sužinoti, kiek gyvenamieji namai suvartojo šilumos vienam kvadratiniam metrui šildyti ir kiek tenka mokėti už buto kvadratinį metrą. 
 
AB „Panevėžio energija“ vartotojai bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt gali prisijungti prie Klientų savitarnos portalo ir peržiūrėti jiems pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.

 



Atnaujinta 2018-01-16 11:03:14