2021 metų naujienų archyvas

Taupydami šilumą mokėsime mažiau

2018 02 12

Sąskaitos už daugiabučio namo buto šilumą sudaro didžiąją dalį visų išlaidų, kurias tenka mokėti už būstą. Norėdami taupyti šilumą ir tuo pačiu mokėti už suvartotą šilumą mažiau, nelaukiant kompleksinio pastato atnaujinimo, pirmiausia reikėtų atlikti dalinę senų daugiabučių namų renovaciją – sutvarkyti vidaus inžinierines sistemas, subalansuoti šildymo sistemas.

Šilumos suvartojimas skirtingas
Daugelis iš mūsų yra linkę lyginti mokesčius už atskiruose namuose sunaudotą šilumą, neatsižvelgdami į įvairius faktorius. Kiekvienas namas suvartoja skirtingą šilumos kiekį, todėl ir sąskaitos gyventojams yra skirtingos. Suvartotas šilumos kiekis priklauso ne tik nuo namo būklės (sienų, stogo šiluminės varžos, langų sandarumo ir kt.), lauko oro temperatūros, bet ir nuo namo šildymo sistemos techninės būklės, jos priežiūros, nuo vartotojų noro palaikyti tam tikrą patalpų, tiekiamo karšto vandens temperatūrą, nuo pačių gyventojų rūpestingumo bei požiūrio į bendrą ir nuosavą turtą.
 
Už suvartotą šilumą atsiskaitoma pagal skaitiklio rodmenis 
Gyventojai už name suvartotą šilumą atsiskaito pagal šilumos punkte įrengto šilumos skaitiklio rodmenis. Kiekvienam butui suvartotas šilumos kiekis apskaičiuojamas, paskirstant atskiroms vartojimo sistemoms: patalpų šildymui, vandens pašildymui ir jo temperatūros palaikymui (cirkuliacinei šilumai). Šilumos tiekėjas visiems gyventojams tiekia šilumą vienoda šilumos kaina, skiriasi tik kiekvieno namo suvartotas šilumos kiekis, todėl ir mokestis už šilumą yra skirtingas kiekvieno buto gyventojui.  
 
Šilumą name reguliuoja patys gyventojai
Norėdami taupyti šilumą ir tuo pačiu mokėti už suvartotą šilumą mažiau, namo gyventojai turėtų kreiptis į namo vidaus šildymo sistemas prižiūrinčią įmonę, kurią pasirenka patys namo gyventojai. AB „Panevėžio energija“ tiekia šilumą iki kiekvieno centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojo pastato įvado. Nuo šilumos tiekimo – vartojimo ribos, t.y. dažniausiai nuo namo sienos (kur šilumos trasa  įeina į namą), šilumą iki kiekvieno buto pristato pačių vartotojų pasirinktas pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas.
 
Didesnes šilumos reguliavimo galimybes turi namai, kurių šilumos punkto įrenginiai yra renovuoti. Automatizuoti šilumos punktai leidžia pagerinti šilumos pasiskirstymą namo šildymo sistemoje, turi galimybę automatiškai reguliuoti šilumos tiekimą į namo šildymo sistemą priklausomai nuo lauko išorės temperatūros ir nustatyti temperatūrinį režimą šildymo ir karšto vandens tiekimui tam tikru laiku (nakties metu vandens temperatūra sumažinama, dienos metu padidinama).
 
Naujos statybos, renovuoti, apšiltinti namai, turintys automatines šilumos reguliavimo sistemas (modernizuoti šilumos punktai), ar turintys prie kiekvieno šildymo prietaiso šilumos reguliavimo įtaisus (termostatinius ventilius) šilumos suvartoja mažiausiai. Šilumos kiekio sutaupymai siekia iki 40 proc.  
 
Daugiausia šilumos suvartoja butai senuose, nedideliuose, prastos būklės namuose, kuriuose nėra  automatizuotų šilumos punktų. Tokių namų butų visos išorinės sienos ribojasi su lauku, dažniausiai tokių namų sienos ir stogai neapšiltinti, todėl daugiausia šilumos pro juos ir prarandama.
 
Šilumos mokesčių ypatumai sausio mėnesį
Panevėžyje sausio mėnesį vidutinė lauko oro temperatūra sudarė 1,5 laipsnio šalčio, praėjusių metų sausį  – 3,1 laipsnio šalčio. AB „Panevėžio energija“ tiekiama šiluma kainavo 5,73 ct/kWh su PVM,  2017 metų  sausį – 5,65 ct/kWh su PVM. Daugiabučiuose namuose šilumos vidutiniškai buvo suvartota 0,68 kWh/kv. m mažiau, nei 2017 m. sausį.  Dėl to, gyventojai mokės vidutiniškai maždaug 2 proc. mažiau, nei pernai tuo pačiu metu.
  
AB „Panevėžio energija“ duomenimis šių metų sausį Panevėžyje būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 16,5 kWh šilumos ir mokestis už patalpų šildymą vidutiniškai sudaro 0,95 Eur/kv. m. 50 kvadratinių metrų ploto būsto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuoja 47,50 Eur.
 
Mažiausiai šilumos suvartojo naujos statybos ir renovuoti (apšiltinti) namai. Vieno kvadratinio metro šildymui šiuose namuose vidutiniškai suvartota 11,60 kWh šilumos ir mokestis renovuotuose namuose už šildymą vidutiniškai sudaro 0,67 Eur/kv. m. 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymas šiuose namuose vidutiniškai kainuoja 33,50 Eur.
 
Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuoja 1,00 Eur už kv. m. Tokių namų gyventojai už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sumokės 50 Eur. Didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai, kurių butuose kvadratinio metro ploto šildymui vidutiniškai suvartota 18,20 kWh, vidutiniškai mokės 1,04 Eur už kv. m, o mėnesio mokestis už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudarys 52 Eur.
 
Informacija vartotojams
AB „Panevėžio energija“ vartotojai bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt prisijungę prie Klientų savitarnos portalo gali peržiūrėti pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.

 

 

 

 



Atnaujinta 2018-02-14 09:12:31