Naujienos

Atgal

Kovą už šilumą mokėsime mažiau

2018 02 26

Nuo 2018 m. kovo 1 d. nustatyta AB „Panevėžio energija“ vienanarė centralizuotai tiekiamos šilumos kainauž suvartotą šilumos kiekį – 5,27 ct/kWh (be PVM), gyventojams – 5,74 ct/kWh (su 9 proc. PVM),kitiems vartotojams – 6,38 ct/kWh (su 21 proc. PVM). Palyginti su šių metų vasario mėnesiu, šiluma pinga 0,4 proc., o palyginti su 2017 m. kovo mėnesį galiojusia šilumos kaina, ji yra mažesnė 2,2 procento.  

Pagal nustatytą šilumos kainą kiekvieną mėnesį perskaičiuojama ir karšto vandens kaina. Panevėžio m. ir Pažagienių gyv. daugiabučių namų gyventojams karštas vanduo kainuos 4,46 Eur (su 9 proc. PVM)už kubinį metrą, jį ruošiant namo bendro naudojimo individualiame šilumokaityje. Kai karštas vanduo tiekiamas atvira karšto vandens tiekimo sistema – 5,31 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą. Panevėžio r. Liūdynės gyv. gyventojams karštas vanduo kainuos 5,01 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą.
 
Šilumos kaina mažėja
AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina perskaičiuojama kas mėnesį, įvertinant praėjusio mėnesio kuro kainas ir iš nepriklausomų šilumos gamintojų perkamos energijos kainą. Metų bėgyje šilumos kaina kas mėnesį kinta – didėja arba mažėja, kuri didžiąją dalimi priklauso nuo deginamo kuro – gamtinių dujų ir biokuro kainų.
 
Prasidedant šildymo sezonui, biokuro kaina didėja, nes išauga jo paklausa, o pabrangęs biokuras neišvengiamai didina šilumos gamybos kaštus ir tuo pačiu šilumos kainą. Nors ir pabrangęs, tačiau biokuras išlieka pigiausia kuro rūšimi, nes yra maždaug dvigubai pigesnis nei gamtinės dujos, todėl AB „Panevėžio energija“ siekia kuo didesnio biokuro naudojimo šilumos gamybai. Nuo 2012 m. bendrovė, atnaujindama katilines, statydama biokuro katilus, sumažino dujų vartojimą ir 2017 m. kuro struktūroje biokuras sudarė 60,6 proc., gamtinės dujos – 38,8 proc. 
 
AB „Panevėžio energija“ nuosekliai didina biokuro naudojimą ir planuoja 25 MW galios trijų naujų katilų statybą Panevėžio ir Pasvalio katilinėse. Vykdomos investicijos į šilumos tinklų atnaujinimą ir biokuro plėtrą ne tik Panevėžyje, bet ir kituose bendrovės eksploatuojamuose šilumos ūkiuose suteikia galimybę mažinti šilumos kainą visiems AB „Panevėžio energija“ vartotojams.
 
Skaičiuojant vidutinę metinę AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kainą gyventojams 2017-ieji buvo pigiausi per šešerių metų laikotarpį.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Atnaujinta 2018-02-26 15:42:31