2021 metų naujienų archyvas

Šalčiai didino mokesčius už šilumą

2018 03 12

AB „Panevėžio energija“ duomenimis vasario mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą panevėžiečiams vidutiniškai 7,4 proc. didesnės nei šių metų sausio mėnesį.

Šį vasarį Panevėžyje vidutinė lauko oro temperatūra siekė 6,5 0C šalčio, sausio mėnesį – 1,5 0C šalčio, o toks šaltas mėnuo buvo prieš du metus – 2016-ųjų sausį, kai vidutinė lauko oro temperatūra  sudarė 8,4 0C šalčio.
 
50 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui daugiabučiuose namuose šių metų vasario mėnesį vidutiniškai išleis 51 eurą. Toks butas vidutiniškai suvartojo apie 885 kWh šilumos ir vieno kv. metro šildymas vidutiniškai kainuoja 1,02 euro. Prieš mėnesį tam pačiam plotui apšildyti vidutiniškai prireikė apie 825 kWh, o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 47,50 euro.
 
Skirtingi šilumos suvartojimai 
Šių metų vasarį mažiausiai energijos naudojo renovuoti, naujos statybos daugiabučiai, kuriuose 50 kv. metrų ploto butų šildymui vidutiniškai suvartota apie 635 kWh. Čia mokėjimai už šilumą yra mažiausi ir sudaro apie 36,50 euro. Vieno kv. metro šildymas tokiuose namuose vidutiniškai kainuoja 0,73 euro. Prieš mėnesį tam pačiam plotui šildyti vidutiniškai prireikė apie 580 kWh šilumos, o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 33,50 euro.
 
Vasario mėnesio didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai, kurių butuose 50 kv. metrų ploto šildymui reikėjo vidutiniškai 955 kWh šilumos, o tai gyventojams vidutiniškai kainuos apie 55 eurus. Vieno kv. metro šildymas tokiuose namuose  vidutiniškai kainuoja 1,10 euro. Sausio mėnesį tam pačiam plotui šildyti vidutiniškai reikėjo 910 kWh šilumos, o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 52 eurus.
 
Šilumos kaina vienoda
Palyginus vasario mėnesio šilumos mokesčius su sausiu, didžiausią įtaką mokesčių dydžiui turėjo ne šilumos kaina, kuri vasarį gyventojams brango 0,7 proc., o šilumos suvartojimas. Visiems vartotojams šilumos kaina taikoma vienoda, skiriasi tik kiekvieno namo šilumos suvartojimas.
 
Norint žinoti bendrą tendenciją ar šilumos kaina didėja, ar mažėja – reiktų vertinti vidutinę metinę šilumos kainą. Suskaičiavus 2017 m. vidutinę metinę AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kainą, 2017-ieji buvo pigiausi per šešerių metų laikotarpį.
 
Svarbi daugiabučio namo priežiūra
Šilumos suvartojimas daugiabučiame name priklauso ne tik lauko oro temperatūra, bet ir daugiabučių bei jų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklės, jų priežiūros ir eksploatavimo. Už tai atsakingi daugiabučių administratoriai ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai. Šios organizacijos privalo analizuoti, kodėl namas suvartoja daug šilumos, ir apie priežastis informuoti gyventojus. Būtent administratoriai ir prižiūrėtojai, yra atsakingi už šilumos taupymą namo viduje, tolygų visų pastato patalpų šildymą ir karšto vandens tiekimą.
 
Šilumos tiekimo įmonės atsakingos už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. Šilumininkai gyventojams teikia sąskaitas už šilumą, apskaitytą pastate įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagalValstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką, kurią, galiojančių teisės aktų tvarka, turi teisę pasirinkti patys šilumos vartotojai.
 
Informacija vartotojams
AB „Panevėžio energija“ vartotojai kviečiami prisijungti prie bendrovės interneto svetainės www.pe.lt klientų savitarnos portalo, kuriame galima peržiūrėti pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.


Atnaujinta 2018-03-12 13:40:27