Naujienos

Atgal

Kovo mėnesio sąskaitose nesimato pavasario

2018 04 13
Šį kovą vidutinė lauko oro temperatūra Panevėžyje sudarė 1,9 laipsnio šalčio ir buvo 5,2 laipsnio šaltesnė nei praėjusių metų kovą, kai vidutinė lauko temperatūra buvo 3,3 laipsnio šilumos. Dėl vėsesnių orų šilumos daugiabučiuose buvo suvartota 47 proc. daugiau nei prieš metus.
 
Kiekvienas namas suvartoja skirtingą šilumos kiekį, todėl ir sąskaitos gyventojams yra skirtingos. Šilumos suvartojimą atskiruose daugiabučiuose lemia ne tik lauko oro temperatūra, bet ir namo sienų, stogo šiluminė varža, langų sandarumas, namo šildymo ir karšto vandens sistemos techninė būklė, jos priežiūra.
 
Šį kovą AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kaina buvo 5,74 ct/kWh su PVM, lyginant su praėjusių metų kovu, ji buvo mažesnė 2,4 proc. Taigi mokesčių dydį lėmė tik padidėjęs šilumos suvartojimas.
 
AB „Panevėžio energija“ duomenimis šių metų kovą Panevėžyje būsto vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai suvartota 16,1 kWh šilumos ir mokestis už patalpų šildymą vidutiniškai sudaro 0,92 Eur. 50 kvadratinių metrų ploto būsto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuos 48 Eur, praėjusių metų kovą mokėta apie 32 Eur.
 
Mažiausiai šilumos suvartojo naujos statybos ir renovuoti (apšiltinti) namai. Vieno kvadratinio metro šildymui šiuose namuose vidutiniškai suvartota 11 kWh šilumos ir mokestis renovuotuose namuose už šildymą vidutiniškai sudaro 0,63 Eur. 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymas šiuose namuose vidutiniškai kainuos 32 Eur, pernai tuo pačiu metu mokėta apie 21 Eur.
 
Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuoja 0,98 Eur/m2.  Tokių namų gyventojai už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą vidutiniškai mokės 49 Eur, 2017 m. kovą – 34 Eur. Didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai, kurių butuose kvadratinio metro ploto šildymui vidutiniškai suvartota 18,20 kWh šilumos ir vidutiniškai mokės 1,04 Eur, o mėnesio mokestis už 50 kvadratinių metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudarys 52 Eur. 2017 m. kovą gyventojai už tokio pat ploto šildymą mokėjo apie 39 Eur.
 
Informacija vartotojams
AB „Panevėžio energija“ vartotojai bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt prisijungę prie Klientų savitarnos portalo gali peržiūrėti jiems pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.
 


Atnaujinta 2018-04-16 13:08:15