2021 metų naujienų archyvas

Šilumos taupymas gali sumažinti sąskaitas

2018 12 17
Pagrindinis veiksnys, lemiantis mokėjimų už šilumą dydį, yra šilumos suvartojimo kiekis daugiabučiame name. Įtakos šilumos suvartojimui turi ne tik lauko oro temperatūra, bet ir daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklė, jų priežiūra ir eksploatavimas.
 
Už tai yra atsakingi daugiabučių šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai, kurie analizuoja, kodėl namas suvartoja daug šilumos ir informuoja gyventojus apie priežastis. Būtent jie yra atsakingi už šilumos taupymą namo viduje, tolygų visų pastato patalpų šildymą ir karšto vandens temperatūrą.  Daugiabučių namų šildymo ir karto vandens sistemų prižiūrėtojus pasirenka patys butų savininkai, o jų parinkimą teisės aktų nustatyta tvarka organizuoja pastato administratorius ar valdytojas.
 
Šilumos tiekimo įmonė atsakinga už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų, už pateiktas sąskaitas už šilumą, apskaitytą įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytas metodikas.
  
Lapkričio mėnesį už šildymą mokėsime daugiau nei pernai
Lapkričio mėnesio sąskaitos už patalpų šildymą panevėžiečiams vidutiniškai 10 proc. didesnės nei 2017 m. lapkričio mėnesį. Sąskaitos už šildymą didėjo dėl  6,5 proc. didesnio šilumos suvartojimo  ir 2,3 proc. pabrangusios šilumos.
 
Šį lapkritį Panevėžyje vidutinė lauko oro temperatūra siekė 2,8 laipsnio šilumos ir buvo 1,1 laipsnio žemesnė nei praėjusių metų lapkritį, kuomet vidutinė lauko oro temperatūra buvo apie 3,9 laipsnio šilumos.
 
Dviejų kambarių 50 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui miesto daugiabučiuose, kuriems tiekiama AB „Panevėžio energija“ šiluma, šių metų lapkričio mėnesį vidutiniškai išleis 33 eurus. Toks butas vidutiniškai suvartojo apie 575 kWh (11,5 kWh/vienam kv. m.) šilumos.
 
Prieš metus dėl šiltesnių orų tam pačiam plotui apšildyti vidutiniškai prireikė apie 540 kWh (10,8 kWh/vienam kv. m.), o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 30 eurus.
 
Šių metų lapkritį mažiausiai šilumos vartojo naujos statybos ir renovuoti namai. Vieno kv. metro šildymo mokestis renovuotuose namuose vidutiniškai sudarė 0,49 euro. Tokiuose namuose 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai reikėjo 425 kWh (8,5 kWh/vienam kv. m.) šilumos. Sąskaita už šildymą tokio dydžio būstui vidutiniškai sudaro 25 eurus.
 
Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams šildymas vidutiniškai kainuoja 0,70 euro už vieno kv. metro šildymą. 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartota 605 kWh (12,1 kWh/vienam kv. m.) ir mokestis gyventojams vidutiniškai sudaro 35 eurus.
 
Didesnių sąskaitų sulauks senų, prastos būklės daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai. 50 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartota 635 kWh (12,7 kWh/vienam kv. m.) šilumos. Tokiuose namuose vieno kv. metro ploto šildymas vidutiniškai kainuoja 0,73 euro. Už 50 kv. metrų buto šildymą gyventojai vidutiniškai mokės 37 eurus.
 
Informacija vartotojams
Informaciją apie vidutinius mokesčius daugiabučių namų grupėms, apie kiekvieno daugiabučio namo šilumos kiekių patalpų šildymui sunaudojimą, mokėjimų dydžius galima rasti AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje, skyriuje „Gyventojams“ – „Šilumos suvartojimas daugiabučiuose namuose“.
 
AB „Panevėžio energija“ vartotojai, prisijungę prie Klientų savitarnos portalo bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt, gali peržiūrėti jiems pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.

 

 



Atnaujinta 2018-12-17 12:35:09