2017 metų naujienų archyvas

Kėdainiuose renovuojamos šilumos trasos

2017 06 08
Akcinė bendrovė „Panevėžio energija“, siekdama pagerinti šilumos tiekimo kokybę, šiemet jau pradėjo renovuoti šilumos trasas Kėdainių mieste. Bendrovės užmojai išties dideli – per keletą metų numatyta rekonstruoti beveik 5 kilometrų ilgio vamzdynus atskiruose šilumos tinklų ruožuose. Demontavus senus, susidėvėjusius vamzdynus bus sumontuoti nauji – pramoniniu būdu izoliuoti, atitinkantys šiuolaikinius reikalavimus ir Europos standartus. Visa tai kainuos apie 1,6 mln. eurų – tai pačios įmonės investicijos bei Europos sąjungos parama.
 
Atskiruose ruožuose
„Rekonstruosime 4,8 km ilgio vamzdynus atskiruose šilumos tinklų ruožuose. Darbus numatyta atlikti per šiuos bei sekančius metus. Šiuo metu darbai vyksta P. Lukšio gatvėje, po to keliausime į kitas zonas, kur šiluminės trasos vienos seniausių ar kur turime daugiausia problemų. Rekonstruoti numatytų šilumos tinklų eksploatavimo vidutinė trukmė siekia 37 metus, todėl iškyla tinklų trūkimo grėsmė ir galimi šilumos tiekimo sutrikimai vartotojams“, – paaiškina AB „Panevėžio energija“ Kėdainių šilumos tinklų rajono viršininkas Algimantas Mižutavičius.
  
Darbo – į valias
„Darbų numatyta iš ties daug. Senus vamzdžius taip pat numatyta demontuoti Mindaugo, Josvainių, Smilgos, Didžiosios, Chemikų, S. Jungelio-Telegos, Skongalio, J. Basanavičiaus, Pavasario, Žemaitės, Sodų, Šėtos gatvių zonose“, – didžiulius planus vardijo A. Mižutavičius. Viršininkas teigė, jog gyventojai gyvenantys zonose, į kurias laikinai nebus tiekiamas vanduo, yra informuojami iš anksto ir problemų paprastai nekyla.
 
Ne tik mieste   
Vadovas pabrėžė, kad nauji – pramoniniu būdu izoliuoti, atitinkantys šiuolaikinius reikalavimus ir Europos standartus vamzdžiai bus sumontuoti ne tik mieste. „Šilumos tinklai bus rekonstruojami ir Vilainiuose, Parko, Melioratorių gatvių zonose“, – patikslino A. Mižutavičius.
          
Nuostoliai – neišvengiami
Dalis šilumos tinkluose prarandama dėl vamzdynų šilumos izoliacijos susidėvėjimo. Kaip sakė Kėdainių šilumos tinklų rajono viršininkas, nuostoliai yra neišvengiami, juos galima tiktai mažinti. „Yra įteisinti nuostolių normatyvai ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos bei Skandinavijos šalyse. Kėdainiuose nuostoliai yra apie 17 procentų nuo patiekiamos šilumos – paaiškina A. Mižutavičius.  
 
Europos Sąjungos šalyse šie nuostoliai siekia apie 12 procentų nuo patiektos šilumos. Viskas priklauso nuo naudojamų technologijų, trasų išdėstymo ir kitų veiksnių.
             
Vykdoma kasmet
AB „Panevėžio energija“ šilumos tinklų rekonstravimo projekto pagrindinis tikslas yra padidinti centralizuotos šilumos tiekimo sistemos patikimumą ir efektyvumą, sumažinant šilumos perdavimo nuostolius. Vamzdynų rekonstrukcijos yra vykdomos kasmet.
„Investicijos  į trasų atnaujinimą  leis taupyti  ne tik šilumos tinklų remonto išlaidas, kuro sąnaudas, bet ir prisidės prie aplinkos taršos mažinimo. Atliktos šilumos tinklų rekonstrukcijos sumažins šilumos perdavimo nuostolius tinkluose ir leis sutaupyti apie 1270 MWh šilumos per metus. Atnaujintos šilumos trasos leis padidinti saugų ir patikimą šilumos tiekimą vartotojams“, – pabrėžia viršininkas. 
 
Remia ES     
AB „Panevėžio energija“ vykdomam projektui „Kėdainių miesto šilumos tinklų rekonstravimas“ skirta iki 50 procentų projekto vertės parama iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų pagal 2014–2020 metų Europos sąjungos fondų investicijų veiksmų programos „Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimas“ priemonę „Šilumos tiekimo tinklų modernizavimas ir plėtra“. Likusias lėšas projektui įgyvendinti investuos pati bendrovė. 


Atnaujinta 2017-06-08 12:29:43