2021 metų naujienų archyvas

Ekskursija į Petrašiūnų elektrinę

2018 10 01
Rugsėjo 29 d. AB „Panevėžio energija“ darbuotojų profesinė sąjunga darbuotojams organizavo pažintinę - edukacinę kelionę į Kauną. Ekskursijos metu buvo aplankyta AB „Kauno energija“ eksploatuojama Petrašiūnų šiluminė elektrinė, kuri yra pagrindinis rezervinis šilumos generavimo šaltinis Kauno šilumos tiekimo tinkle.
 
Kolegų kauniečių surengta ekskursiją į elektrinę visus sudomino istorija,  kuri prasidėjo nuo 1930 metų, kada buvo pastatyta elektrinė, kaip tuo metu didžiausia viešoji elektrinė Lietuvoje. Būtent, su Petrašiūnų jėgaine susieta ir centralizuoto šilumos tiekimo Lietuvoje pradžia, nes 1947 m. iškilo poreikis tiekti garą greta buvusiam Kauno Petrašiūnų popieriaus fabrikui. Iš elektrinės į popieriaus fabriką ant medinių atramų 7 m aukštyje buvo nutiestas 125 mm skersmens 164 m ilgio garotiekis. 1947 m. birželio 7 d. garotiekis buvo pradėtas eksploatuoti, todėl ir ši data laikoma centralizuoto šilumos tiekimo Lietuvoje pradžia.
 
Patyrusi daugybę pokyčių ir atnaujinimų, 1944-aisiais atsitraukiančių vokiečių susprogdinta ir pokario laikais atstatyta, ilgą laiką buvusi tik rezervine ir neveikiančia, šiandien Petrašiūnų elektrinė vėl prikelta naujam gyvenimui. Tiesa, šiuo metu elektra joje dėl ekonominių ir technologinių aplinkybių negaminama, bet, reikalui esant, nedidelis elektros energijos kiekis (instaliuota galia – 8 MW) gali būti gaminamas.
 
Svarbiausi pastarojo meto elektrinės pokyčiai įvyko 2014–2015 metais, kai joje buvo įrengti du nauji biokuru kūrenami vandens šildymo katilai (bendra šiluminė galia su kondensaciniais ekonomaizeriais – 30 MW) ir 10 MW galios kondensacinis ekonomaizeris prie vandens šildymo katilo PTVM-100. Elektrinė vėl buvo sugrąžinta į energiją gaminančių objektų gretas ir šiuo metu aktyviai gamina šilumą kauniečiams. Elektrinė sėkmingai konkuruoja su nepriklausomų šilumos gamintojų gamybos įrenginiais, gamindama šilumą konkurencinga ir kauniečiams palankia kaina.
 
   
 


Atnaujinta 2018-10-08 08:41:17