2024 metai

Atgal

AB „Panevėžio energija“ mažina gamtinių dujų įtaką šilumos kainai

2024 01 04

Siekdama mažesnių šilumos gamybos sąnaudų, o kartu ir mažesnės šilumos kainos, AB „Panevėžio energija“ investuoja į šilumos gamybos technologijų diegimą. Prie esamų dviejų gamtinėmis dujomis kūrenamų katilų Kėdainių miesto katilinėje įrengiamas 2 MW šilumos galios degimo produktų kondensacinis ekonomaizeris, prisidedantis prie tvarios veiklos gaminant šilumą, nedidinant aplinkos oro taršos.

Netrukus pradėsianti veikti kondensacinio ekonomaizerio sistema padidins katilinės veikimo efektyvumą apie 13 proc. Tai bus pasiekiama dėl pažangios technologijos, kuri leis naudingai panaudoti išeinančių dūmų bei juose esančių vandens garų slaptąją garavimo šilumą iš dujomis kūrenamo katilo.

Įgyvendinus projektą, planuojamas pagaminti (išgauti) kondensacinio ekonomaizerio šilumos kiekis sudarys apie 5,6 tūkst. MWh per metus, o tai reiškia, kad bus atsisakyta apie 587 tūkst. m3 gamtinių dujų. Įrengtas naujas kondensacinis ekonomaizeris leis sumažinti kuro sąnaudas – šilumos vienai megavatvalandei pagaminti reikės mažiau kuro. 

Lemiamą įtaką Kėdainių katilinės darbo efektyvumui ir investicijų atsiperkamumui turės gamtinių dujų kaina. 800 tūkst. eurų investicija į kondensacinio ekonomaizerio sistemos įrengimą turėtų atsipirkti greičiau nei per du metus.

Nuo 2023 metų liepos mėnesio, kada buvo paskelbtas AB „Lifosa“ veiklos stabdymas, AB „Panevėžio energija“ visą Kėdainių miesto šilumos poreikį užtikrina bendrovei priklausančios miesto katilinės gamybiniais pajėgumais ir šilumą gamina deginant gamtines dujas. 

 

Nuotr. Kondensacinio ekonomaizerio montavimas Kėdainių miesto katilinėje



Atnaujinta 2024-01-08 07:34:45