2024 metai

Atgal

Vandenilinis automobilis užsuko į Panevėžio energiją

2024 04 16

Balandžio 12 d. AB „Panevėžio energija“ lankėsi Kauno technologijų universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentai, kurie suteikė galimybę susipažinti su vandenilinių automobilių technologija ir pristatė vandenilinį automobilį. 

Iš dviejų Lietuvoje registruotų vandeniliu varomų automobilių „Toyota Mirai JPD10“ ir „Hyundai ix35 FCEV“, pastarasis pademonstruotas Panevėžio energijoje. Vandeniliu varomo automobilio išskirtinumas tai, kad vietoje vidaus variklio yra sumontuotas vandenilio kuro elementas – įrenginys, kuriame jungdamasis su deguonimi iš oro, vandenilis virsta vandeniu (vienintelis išmetimas) ir generuojama elektros energija, kuri savo ruožtu maitina elektros variklį, sukantį ratus.

Visuomenei susiduriant su klimato kaitos iššūkiais, tokio tipo automobilių sukūrimas,  naudojant alternatyvius degalus, kaip vandenilį, prisideda prie išmetamo CO2 kiekio sumažinimo. Transporto sektoriaus dekarbonizacija yra viena iš priemonių, siekiant sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į atmosferą.  

Vandenilio gamybos technologijos jau diegiamos ir Lietuvoje. Įvairiais būdais „žalinamo“ laukia ir energetikos sektorius, kai vandenilis tiesiogiai bus diegiamas į gyvenamuosius namus šildymui, karštam vandeniui, kai vietoj įprastų katilų bus vandeniliniai katilai.



Atnaujinta 2024-04-16 10:16:35