Naujienos

Atgal

Svarbiausios legioneliozės prevencijos taisyklės

2024 07 02

Vasaros metu daugiabučių namų gyventojai linkę taupyti karštą vandenį sumažinant vandens temperatūrą, tačiau tokiu atveju padidėja rizika susirgti legionelioze - infekcine kvėpavimo takų liga. Karšto vandens naudotojams svarbu atminti, jog pavojingas sveikatai tik vandens, kuriame gali būti Legionella bakterijų, dulksnos (aerozolio, vandens-oro mišinio) įkvėpimas, todėl čia svarbus kiekvieno karšto vandens vartotojo atsakingas elgesys.

AB „Panevėžio energija“ atsako už nustatytos kokybės šilumnešio pristatymą šilumos vartotojams iki tiekimo – vartojimo ribos, t.y. iki pastato šilumos įvado. Bendrovė kaip karšto vandens tiekėja užtikrina, kad pastatų šilumos įvadus pasiektų šilumnešis, kurio temperatūra yra pakankama, kad tvarkingi šilumos punkto įrenginiai užtikrintų 50°C–60°C karšto vandens temperatūrą. 

Tinkamos temperatūros palaikymas

Kad vandens sistemose neatsirastų legionelių, pirmiausia būtina palaikyti tinkamą vandens temperatūrą: karštas vanduo visada turi būti pakankamai karštas (čiaupuose ne mažiau kaip 50 °C), o šaltas – visada pakankamai šaltas (ne daugiau kaip 20 °C). 

Karšto vandens, kuris pasiekia vartotojus, temperatūrą daugiabučių viduje reguliuoja gyventojų pasirinkti (sudarę sutartis) šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojai, tad jų atsakomybė yra užtikrinti, kad čiaupus pasiekiančio karšto vandens temperatūra nebūtų žemesnė kaip 50 °C. 

Gyventojai, pastebėję, kad karštas vanduo atrodo ne toks karštas (atsukus čiaupą karštas, ne mažiau nei 50 °C, vanduo turi atbėgti per 1 minutę), turėtų informuoti namo šilumos ir karšto vandens prižiūrėtoją.

Nuolatinė vandens cirkuliacija

Karštas vanduo tiekimo sistemose ne tik turi būti atitinkamos temperatūros, bet ir jose neužsistovėti. Būtent stovinčiame netinkamos temperatūros vandenyje bakterijos ir linkusios daugintis, todėl po ilgesnės naudojimosi karštu vandeniu pertraukos, pavyzdžiui, grįžus iš 2 savaites ar ilgiau trukusių atostogų, pirmiausia būtina karštą vandenį iš kiekvieno namuose esančio čiaupo stipria srove nuleisti 5 minutes ir tik tuomet po juo praustis. Tiek laiko reikia, kad jūsų bute esančiuose vamzdynuose kurį laiką stovėjęs ir galimai nesaugus vanduo nubėgtų ir iš čiaupo pradėtų bėgti tinkamos temperatūros vanduo.

Reguliarus dušų galvučių ir čiaupų valymas

Siekiant apsisaugoti nuo pavojingos bakterijos, ne mažiau svarbu valyti dušų galvutes, vandens čiaupus. Ilgainiui jie užkalkėja, t. y. atsiranda nuosėdų, kuriose taip pat gali daugintis legionelės. 

xxx 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai teigia, kad žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą. Legionelioze gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės.

Tik žinodami ir atsakingai rūpindamiesi, kokį vandenį vartojame, išvengsime pavojaus mūsų sveikatai!  



Atnaujinta 2024-07-02 14:37:13