Naujienos

Atgal

Šildymo sezonui pasiruošti reikia iš anksto

2024 09 06

Nors lauke dar šilta, tačiau rugsėjis primena artėjantį šildymo sezoną, kurio gyventojai neretai laukia su nerimu: kiek teks mokėti už šildymą, ar nebus šalta butuose. 

Kokio dydžio sąskaitų už šildymą sulauks gyventojai, priklausys ne vien nuo šilumos kainos, bet ir nuo būstui šildyti suvartoto šilumos kiekio, kuriam įtakos turės pastato energinė būklė, lauko oro temperatūra ir kaip tinkamai bus paruoštas pastatas žiemai. Kad šiluma pastatuose būtų naudojama efektyviai ir kainuotų mažiau, būtina pasiruošti iš anksto.

AB „Panevėžio energija“ baigia pasiruošimą naujam šildymo sezonui 
Siekdama saugaus ir kokybiško šilumos tiekimo, AB „Panevėžio energija“ naujam šildymo sezonui pradeda ruoštis dar vasarą: atlieka šilumos tinklų hidraulinius bandymus, šalina jų metu nustatytus defektus, remontuoja šilumos trasas, vykdo planines šilumos tinklų rekonstrukcijas, atlieka katilų ir kitų šilumos gamybos įrenginių patikros darbus katilinėse, iš anksto rūpinasi ir kuro sukaupimu – skelbiami kuro pirkimo konkursai, sudaromos sutartys.

Pastato parengties šildymo sezonui aktas būtinas
Šilumos tiekėjas atsakingas už šilumos tiekimą iki pastatų šilumos punktų, o už jų tinkamą priežiūrą jau yra atsakingi pastatų administratoriai ar šilumos ūkio prižiūrėtojai. Tam, kad atšalus orams šiluma gyventojų butus pasiektų sklandžiai ir reikiamos temperatūros, pastatų administratoriai ar šilumos ūkio prižiūrėtojai turi tinkamai paruošti pastatų šilumos punktus ir vidaus šildymo sistemas bei atlikti kitus parengties šildymo sezonui darbus. Pastato administratoriai ar prižiūrėtojai turi pasirūpinti Pastato parengties šildymo sezonui aktu ir iki rugsėjo 15 d. jo kopiją pateikti AB „Panevėžio energija“. Akcentuotina tai, kad pradėti šilumos vartojimą pastate yra draudžiama, jei nėra nustatyta tvarka pasirašyto Pastato parengties šildymo sezonui akto. 

Šildymo sezonui pasiruošti turėtų ir gyventojai
Gyventojai taip pat turėtų pasirūpinti, kad namuose būtų šilta, o sąskaita už šildymą nedidėtų. Nors didžiausias šilumos taupymo efektas pasiekiamas atlikus kompleksinę pastatų renovaciją, tačiau yra ir paprastų, nedaug kainuojančių priemonių, kurių imtis gali kiekvienas. Pavyzdžiui, nesandarių langų ir durų izoliavimas ar balkonų įstiklinimas, sienų įtrūkimų užglaistymas, už radiatoriaus esančio sienos ploto uždengimas šilumą atspindinčia plėvele ar specialios izoliacinės medžiagos lakštu. Šildymo efektyvumą patalpose galima padidinti ir tinkamai išdėsčius baldus. Dideli baldai neturėtų užstoti radiatorių – šiltas oras nuo jų turėtų sklisti netrukdomai. Šildymo sezono pradžioje reikėtų patikrinti, ar radiatoriuose neliko oro. Jį būtina išleisti per tam skirtus ventilius, nes dėl šildymo sistemoje esančio nors ir nedidelio oro kiekio ne visi radiatoriai šils vienodai. Šaltuoju metų laiku visuomet reikėtų uždarinėti namo laiptinės duris, nepalikti pravirų langų. Taip šaltis iš laiptinės per sienas nesiverš į butus, o ir pačių laiptinių šildymui prireiks mažiau energijos.               

Artėjantis šildymo sezonas – tai puiki proga pasirūpinti taupiu šilumos vartojimu visuose pastatuose, nepriklausomai nuo jų paskirties. Specialistų vertinimu, paprastomis priemonėmis šilumos poreikius galima sumažinti iki 10 proc.



Atnaujinta 2024-09-06 08:06:55