2018 metų naujienų archyvas

Dar daugiau biokuro Panevėžyje

2016 10 07

Prasidėjo naujas šildymo sezonas. Kad šiluma pasiektų kiekvieną vartotoją, už kokybišką  daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų veiklą yra atsakingi gyventojų pasirinkti šių sistemų prižiūrėtojai. Kad  būtų užtikrintas patikimas ir kokybiškas šilumos tiekimas iki pastato - šilumos tiekėjas.  AB „Panevėžio energija“ yra  pasiruošusi sklandžiai pradėti naują šildymo sezoną, nes  tam ruošėsi  visą vasarą. Visuose  aptarnaujamuose rajonuose atlikti šilumos tinklų hidrauliniai bandymai, suremontuotos trasos, katilinėse atlikti įrengimų remontai, baigti investiciniai katilinių modernizavimo projektai.   

Šią vasarą AB „Panevėžio energija“ baigė Panevėžio miesto katilinės modernizavimą, pastatytas naujas 12 megavatų galios  biokuro katilas, kuris kartu su dviem  jau veikiančiais  biokuru kūrenamais katilais, pagamintą šilumą  tieks  Panevėžio  vartotojams. Įgyvendintas  ES parama remiamas projektas „Panevėžio RK-1 modernizavimas, keičiant iškastinį kurą į biokurą“. Projekto įgyvendinimui buvo gauta 1,47 mln. eurų ES parama. Viso projekto vertė sudarė 3,07 mln. eurų.

Siekiant sumažinti šilumos gamybos sąnaudas, o kartu ir  šilumos kainą  visiems AB „Panevėžio energija“  vartotojams, bendrovė 2013 metais priėmė sprendimą dėl  naujų investicijų į biokuro vartojimo plėtrą.  Panevėžio miesto katilinės modernizavimas buvo pradėtas vykdyti pasirašius sutartį su rangovu  UAB „Gandras Energoefektas“. Atliekant darbus katilinėje buvo pastatytas  naujas 12 megavatų galios vandens šildymo katilas, sumontuota technologinė įranga, pastatyti dūmų valymo ir šalinimo sistemos, įrengta dengta biokuro sandėliavimo aikštelė.

Pasak „Panevėžio energija“ generalinio direktoriaus  Petro  Diksos, sumontavus biokuru kūrenamą katilą, mažės šilumos gamybos sąnaudos, nes mažės deginama gamtinių dujų kiekis, mažės ir šiltnamio efektą sukeliančių teršalų išmetimas į aplinką.

Mažinant priklausomybę nuo gamtinių dujų ir tuo pačiu stabilizuojant vartotojams parduodamos šilumos kainos augimą, jau 2012 metais  AB „Panevėžio energija“ modernizavo Pušaloto gatvėje esančią  Panevėžio miesto katilinę.Atsisakant dalies gamtinių dujų, buvo pastatyti du nauji  biokuro katilai ir  kondensacinis ekonomaizeris. Panevėžio katilinėje buvo pradėtas naudoti biokuras. Ir šiuo metu, įgyvendinus  dar vieną projektą, katilinėje bendra biokuru deginimo įrenginių galia sudarys 32 megavatus, o tai leis didinti  bendrą gaminamą  šilumos kiekį naudojant pigesnį kurą.

Per pastaruosius  dvejus metus AB „Panevėžio energija“ modernizavo ir Zarasų, Rokiškio katilines. Sumontuoti nauji biokuru kūrenami katilai. Planuojama, kad 2016 metais biokuras šilumos gamybai sudarys daugiau nei 62 proc., gamtinės dujos  - 37 proc.

Šiuo metu  AB „Panevėžio energija“  vidutinė šilumos kaina gyventojams, palyginti su 2012 metais, sumažėjusi 20 proc.

 AB „Panevėžio energija“ – regioninė šilumos gamybos ir tiekimo įmonė Lietuvoje. Jos veiklos zona – Panevėžio, Kėdainių, Rokiškio, Zarasų, Kupiškio, Pasvalio miestai ir rajonai.

 

 
 Daiva Paulauskienė

AB „Panevėžio energija“

Atstovė spaudai



Atnaujinta 2017-02-09 15:07:27