2018 metų naujienų archyvas

Atvėsęs spalis pateikė šilumos sąskaitas

2016 11 14

Šių metų spalis buvo šaltesnis ir šildymo sezonas buvo paskelbtas anksčiau nei pernai.  Šildymo sezonas Panevėžyje buvo pradėtas  spalio 6 d., pernai – spalio 8 d.  Šį spalį vidutinė lauko oro temperatūra šildymo laikotarpio metu siekė 4,3 laipsnio šilumos, o 2015-ųjų spalį buvo 5,5 laipsnio šilumos. Dėl padidėjusio suvartoto šilumos kiekio daugiabučiuose, gyventojai už buto šildymą vidutiniškai mokės 15 proc. daugiau  nei pernai, nors šilumos kaina  5,67 ct/kWh su PVM gyventojams buvo 10 proc.  mažesnė nei prieš metus.

Šį spalį daugiabučių suvartotam šilumos kiekiui įtakos turėjo ne tik šildymo laikotarpio trukmė (dienų skaičiaus), šaltesnis oras, butų savininkų noras gyventi šilčiau (butuose palaikyti aukštesnę temperatūrą), bet ir kiekvieno namo šilumos ūkio priežiūra. Gera namo vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklė ir tinkamas jų eksploatavimas šilumos suvartojimą galėjo sumažinti iki 15 procentų. 

AB „Panevėžio energija“ duomenimis  šių metų spalio mėnesį daugiabučio vieno kvadratinio metro ploto šildymui vidutiniškai suvartota 7,98 kWh šilumos (28 proc. daugiau nei prieš metus) ir vidutiniškai  kainuos 0,45 Eur. (2015 m. spalį vidutinis mokestis sudarė 0,39 Eur/m2). Šį spalį 50 kv. metrų ploto buto šildymas gyventojams vidutiniškai kainuos apie 23 Eur, pernai mokėta apie 20 Eur.

Daugumos namų, kuriuose yra įrengti automatizuoti šilumos punktai su galimybe automatiškai reguliuoti šildymo ir karšto vandens temperatūrą, gyventojams  buto šildymas vidutiniškai kainuos  0,47 Eur/m2 .

Sąskaitos už šilumą  bus mažiausios naujų, renovuotų, gerai prižiūrimų namų gyventojams, nes tokie namai gerokai mažiau suvartoja šilumos. Šį spalį vieno kvadratinio metro ploto šildymui suvartota 5,11 kWh ir teks vidutiniškai mokėti po 0,29 Eur. 50 kv. metrų ploto buto šildymui gyventojai vidutiniškai išleis 15 Eur, pernai mokėta apie 12 Eur.

Daugiabučių namų su nemodernizuotais šilumos punktais gyventojai už buto vieno kvadratinio metro ploto šildymą vidutiniškai mokės po 0,54 Eur.

Bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt / Gyventojams/ Šilumos suvartojimas daugiabučiuose namuose/ Namo informacija – Panevėžys/  galima sužinoti, kiek gyvenamieji namai vidutiniškai suvartojo šilumos vienam kvadratiniam metrui šildyti  ir kiek tenka mokėti už  buto kvadratinį metrą.

 

Daiva Paulauskienė

AB „Panevėžio energija“

Atstovė spaudai



Atnaujinta 2017-02-09 15:13:38